Chłodnik litewski tradycyjny

chlodnik 150x150 Chłodnik litewski tradycyjny

Przepis na chłodnik litewski tradycyjny

Od jakiegoś czasu zalewają nas fale gorącego powietrza. Szerokim łukiem omineliśmy piękną porę roku jaką jest wiosna i od razu przeszliśmy do (niekiedy) męczących upałów. Szybka zmiana temperatury, wpływa na pewno na nasze samopoczucie. Czujemy, jakbyśmy się przenieśli w zupełnie inny klimat. Co prawda, zima męczyła nas tak długo, że teraz każdy promień słońca traktujemy z wielkim uwielbieniem, jednak na pewno lepiej by było przejść fazy pogody, przygotowujące nas do 30 stopni. Jeśli już mamy tą upragnioną ładną pogodę – nie narzekajmy – tylko cieszmy się nią i próbujmy się dostosować. Dopasujmy także codzienne posiłki. Letnią porą na pewno nie jesteśmy zbyt przychylni, by zjeść gorącą zupę, ale czasem mamy ochotę na zdrową przystawkę. Idealnym rozwiązaniem będzie chłodnik litewski tradycyjny. Pyszna zupa na ochłodzenie. Przepis jak zwykle tradycyjny, wykorzystywany przez nasze babcie i prababcie. Dowiedzcie się jak przygotować pyszny chłodnik litewski tradycyjny, który na pewno zachwyci całą rodzinę.

Jedzenie letnią porą – chłodnik litewski tradycyjny

Potrawy, które najbardziej nadają się na “wiosenne upały”, to każdego rodzaju sałatki, koktajle jogurtowe czy proponowany teraz przeze mnie chłodnik. Możemy pozwolić sobie również na zdrowe grillowanie, oczywiście z zachowanie wszystkich podstawowych zasad, o których pisałam w poprzednim poście. Chłodnik litewski tradycjny to potrawa znana i lubiana od lat. Dobrze pamiętam, kiedy zaczynał się okres letni, to na naszym rodzinnym stole chłodnik zawsze zajmował honorowe miejsce. Spróbujmy przywrócić smak dzieciństwa i przygotujmy nasz własny chłodnik litewski tradycyjny. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Chłodnik litewski tradycyjny na pewno skutecznie ochłodzi Wam dzień!

Ingredients

  • 2 buraki
  • 4 marchewki
  • 200 gr groszku zielonego
  • 1 litr wody
  • przyprawa bulionowa
  • 2/3 jaja ugotowane na twardo
  • 1/4 litra kwasu ogórkowego
  • 1/2 litra zsiadłego mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • zielony koperek
  • sól
  • cukier
  • Prep time: 40 minut
  • Cook time: 30 minut
  • Servings: 5 osób
  • Difficulty: medium

Directions

Wszystkie jarzyny drobno pokroić i gotować do miękkości w bulionie, przyrządzonym z wrzącej wody z dodatkiem kostek bulionowych. Wywar odstawić, aż ostygnie. Odzielnie wymieszać zsiadłe mleko ze śmietaną. Dodawać kolejno ogórki i pokrojone jajka oraz drobno posiekany koperek. Połączyć z ostudzonym wywarem z jarzyn, dodać soli i cukru do smaku i wymieszać z kwasem ogórkowym. Dla koloru, dodać soku z surowego buraka. Następnie pozostawić w chłodnym miejscu. Podawać na zimno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Loading ...

Sorry :(

Can't connect ... Please try again later.

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusCheck Our Feed