Francuskie śniadanie – przepis na bagietkę

Francuskie śniadanie w berlińskim wydaniu

bagietka 150x150 Francuskie śniadanie   przepis na bagietkę

Urlop, urlop…i po urlopie. Wakacje mają to do siebie, że czeka się na nie cały długi rok, a mijają szybciej niż jeden, długi dzień w pracy. To własnie mi się dzisiaj przydarzyło. Powrót do rzeczywistości nastąpił i teraz pozostaje już tylko wspominać piękny czas, który w tym roku spędziłam na południu Francji. Marsylia i jej pobliskie piękne miasteczka jak Cassis czy La Ciotat, nie zabrakło również czasu na piękną, wypełnioną turystami Nicee. Z tamtejszej kuchni chyba najbardziej zapamiętam pyszne francuskiej śniadania, a przede wszystkim wyśmienite pieczywo. Najbardziej upodobałam sobie świeże, chrupiące bagietki, bo jakoś nie przepadam za rozpoczęciem dnia od słodkiego crossainta. Tak więc spróbuje Wam dziś nieco przybliżyć franuskie klimaty i podam przepis na prawdziwe francuskie śniadanie z bagietką w roli głównej.

Przepis na francuskie śniadanie dla każdego

Francuskie bagietki mają naprawdę wyśmienity smak i zachowują świeżość na długi czas. Muszę powiedzieć, że nie jadłam jeszcze tak dobrego pieczywa, jakie można było znaleźć w prawie każdej francuskiej piekarni. Dodatki odgrywają tutaj poboczną rolę, bo najważniejszy jest smak samego chleba, ale wiadomo, że trzeba zawsze zadbać o każdy szczegół. Oczywiście to, co położymy na bagietkę zależy wyłącznie od naszych opodobań. Zachwycona urokami Nicei, zaproponuje dzisiaj połączenie bagietki z popularną nicejską sałatką, czyli bagietkę ozdobimy przede wszystkim tuńczykiem, ugotowanym jajkiem, drobno pokrojonymi oliwkami i pomidorem. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na francuskie śniadanie, a ja w myślach powracam teraz do południowej Francji, gdzie przy połączeniu polsko- francusko wakacyjnych klimatów, po kąpieli w morzu, bagietka na plaży smakuje najlepiej!

Ingredients

  • 3/4 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 3/4 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wody do polania
  • Prep time: 30 min.
  • Cook time: 10 min.
  • Servings: 4
  • Difficulty: medium

Directions

Na początku zagotowujemy mleko. Dodajemy masło i cukier i mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści. Następnie przelewamy całość do większej miski i dodajemy wodę. Odstawiamy, aby lekko przestudzić na około 10/15 minut. Kolejno, dodajemy drożdże i mieszając wsypujemy sól i 1 szklankę mąki. Mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek od mąki. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy resztę mąki. Należy bardzo dokładnie wymieszać ciasto, można sobie pomóc mikresem. Ciasto nie może przyklejać się do ścianek miski, musi być bardzo miękkie i lekko lepiące. Jeśli będzie potrzeba można dodać więcej mąki.
Przekładamy ciasto do większej miski, która uprzednio musi zostać lekko posmarowana oliwą. Całość szczelnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, aby uformować bagietki. Wielkość każdej bagietki to około 40 cm. Blacha do której będziemy wkładać bagietki powinna być również delikatnie posmarowana oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 260 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskujemy piekarnik delikarnie wodą, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Bagietki pieczemy 10 minut. Wyciągnąć dopiero jak będą miały rumiany kolor. Życzę smacznego francuskiego śniadania!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Loading ...

Sorry :(

Can't connect ... Please try again later.

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusCheck Our Feed