Pierogi z ziemniakami – kuchnia tradycyjna

Pierogi z ziemniakami – najlepsze, co ukrywa polska kuchnia

pierogi z ziemniakami 150x150 Pierogi z ziemniakami   kuchnia tradycyjna

Tradycyjna kuchnia mojej babci kojarzy mi sie z wieloma potrawami. Jest kilka dań, których smak jest niepowtarzalny i nie potrafi podrobić go żaden inny kucharz. Oprócz niedawno wspomnianego przepisu na sernik ziemniaczany, kolejnym specjałem są na pewno pierogi z ziemniakami. Często mylone z pierogami ruskimi, ale w smaku kompletnie inne. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, trzeba jednak włożyc dużo siły i serca, by zagnieść idealne ciasto. Jak to zwykle bywa z pierogami – jest troszkę roboty z lepieniem, ale satysfakcja i radość z jedzenia wynagrodzą Wam każdy wysiłek. Lepienie pierogów może być przyjemnościa i frajdą dla całej rodziny. Każdy może stworzyć swojego własnego pieroga, w dowolnym kształcie, a póżniej cieszyć się wyjątkowym smakiem.Pierogi z ziemniakami to potrawa, którą można jeść na wiele sposobów. Świeżo ugotowane ze śmietaną, czy podsmażane z cebulką i boczkiem. Te pierwsze, to zdecydowanie zdrowsza i lżejsza forma, tym samym bardziej przeze mnie polecana. :)

Pierogi z ziemniakami – obiad, na który czekają Twoi najbliżsi

Czy zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzi nazwa “pierogi”? Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Mówi się, że zostały do nas sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Podobno polski biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie i sprowadził rarytas do Polski. Słowo “pierogi” pojawia się w drugiej połowie XVII w, często przyjmują formę “pirogi”. Jedna z hipotez wskazuje na rosyjskie słowo “pir” – “święto”, “uroczystość” i staro-cerkiewno słowiańskie “piru”. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt, np.: “kurniki” – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; “knysze” – pierogi żałobne, podawane na stypie; “koladki” – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; “hreczuszki” – przyrządzane z mąki gryczanej; “sanieżki” i “socznie” słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin. Jak widzimy, pierogi mają swoją bogatą historię, której pozazdrościć im może niejedna potrawa :) Pierogi z ziemniakami to moja dzisiejsza propozycyja. Życzę Wam smacznego i zapraszam na kolejną dawkę ciekawostek i przepisów o kuchni vintage.

Ingredients

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • śmietana
  • Prep time: 30 minut
  • Cook time: 15 minut
  • Servings: 6 osób
  • Difficulty: medium

Directions

Ciasto:
Z mąki, jajka i letniej osolonej wody, zagnieść ciasto. Ciasto musi być gładkie, bez grudek. Cienko rozwałkować i wykroić kawałki, w które będziemy nakładać farsz.

Farsz:
Obrane ziemniaki ugotować, a następnie utrzeć, by nie było grudek. Dwie drodne posiekane cebule zasmażyć na maśle. Dodać do ziemniaków, następnie przyprawić (sól, pieprz) i dodać zółtka. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić farsz, aby przestygnął. Następnie napełaniać ciasto farszem. Gotować w osolonej wodzie i wyciągnąć tuż po wypłynięciu pierogów na wierzch. Podawać ze śmietaną, lub zasmażoną cebulką z boczkiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Loading ...

Sorry :(

Can't connect ... Please try again later.

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusCheck Our Feed