Przepis na pieczeń rzymską

Przepis na pieczeń rzymską – dla każdego!

Wyjątkowy przepis na pieczeń rzymską, który znalazłam na kartce z kalendarza z 11 września 1976 roku i postanowiłam wypróbować. Pieczeń jest z dodatkiem jajka i boczku, co doskonale komponuje się z mięseń mielonym. Pieczeń rzymska na pewno będzie idealnie pasować  na pięknie przystrojony stół, który przygotujemy na wykwintną kolację. Wypróbujcie przepis na pieczeń rzymską i delektujcie się arotmatem i wyjątkowym smakiem potrawy.

Jak uczynić Twoją kolację wyjątkową? – wypróbuj przepis na pieczeń rzymską

Zastanawiasz się jak oczarować przyjaciół w trakcie kolacji, którą przygotowujesz? Nie wiesz, które danie może wywrzeć na nich naprawdę duże wrażenie? Zapewniam, że jeśli wyjdzie Ci moja propozycja na przepis na pieczeń rzymską, to nikt nie będzie nawet próbował odejść od stołu :) Jajko i boczek dodadzą mięsu wyjątkowy smak, więc możecie nie obawiać się negatywnych komentarzy. Pieczeń najlepiej podawać z sałatką ze świeżych warzyw: sałatą, pomidorem, ogórkiem i sosem vinegrete. Do tego pyszny, własnoręcznie wypiekany chlebek i wyśmienite danie główne gotowe. Zaprsazam do wypróbowania mojego przepisu i czekam na Wasze komentarze.

434268506 f84d30c8ed 150x150 Przepis na pieczeń rzymską

Ingredients

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 namoczona bułka (tak jak do kotletów mielonych)
  • 1 starta na tarce cebula
  • zielona pietruszka
  • 3 jajka na twardo
  • 8-10 długich pasków wędzonego boczku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • Prep time: 30 min
  • Cook time: 45-50 min
  • Servings: 4
  • Difficulty: easy

Directions

Mięso przyrządzamy tak jak na kotlety mielone, z dodatkiem namoczonej bułki. Przyprawiamy. Dodajemy startą cebulę i posiekaną zieloną pietruszkę. Blaszka do pieczenia powinna być  nieco dluższa (może być taka jak do ciasta np. babki). Blachę należy wysmarować tłuszczem i wyspać bułkę tartą. Na dnie blaszki kładziemy boczek w plastrach, wykładamy całe dno, w lekkich odstępach. Połowę masy mięsnej układamy na boczku. Następnie wzdłuż kładziemy całe jaja ugotowane na twardo. Przykrywamy całość pozostalą ilością mięsa. Na sam wierch kładziemy 2-3 plasterki boczku. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 - 50 minut. Gotową pieczeń, gdy lekko wystygnie wyciągamy z blaszki, kroimy na większe kawałki i podajemy najlepiej z sosem pieczeniowym.

1 comment

  1. Wiosenna sałatka - Posmakujto.pl 15 April, 2013 at 1:39 pm Reply

    […] już chyba powiedzieć, że nadeszła wiosna. Po ostatnim wpisie dotyczącym pieczeni rzymskiej na chłodne wiosenne wieczory, od dziś już chyba nikomu nie przychodzi do głowy, by wieczorami […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Loading ...

Sorry :(

Can't connect ... Please try again later.

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusCheck Our Feed