Tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami

talgiatelle 150x150 Tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tagliatelle z kurczakiem – najlepsza pasta jaką jadłam

Dzisiaj trochę mniej o vintage i trochę dalej niż najzdrowsze jedzenie bio. Podam Wam przepis na wyborne tagliatelle z kurczakiem, które od pierwszego kęsa wstrząśnie Waszym podniebieniem. Wprost przepadam za kuchnią włoską, a w szczególności uwielbiam makarony w każdej postaci. Ostatnio znalazłam swój ulubiony smak, który do pasty dodały suszone pomidory. Wcześniej rzadko je używałam do jakichkolwiek potraw, ale tagliatelle z kurczakiem w takim wydaniu smakuje naprawdę wyśmienicie. Oprócz tego dodatki, które również są niezbędnę, jak odrobina seru ricotta i białe wino. Niezbędna jest również sałata rucola, która może być także zastąpiona przez świeże listki bazylii. Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania i jak dla mnie ma idealny smak. Spróbujcie sami!
Makaron tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami w moim wydaniu!

Ingredients

  • 1/2 paczki makaronu tagliatelle
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany do gotowania
  • suszone pomidory
  • sałatka rucola
  • ser ricotta
  • sól, pieprz, przyprawy
  • vegeta
  • słodka papryka
  • tymianek
  • Prep time: 15 minut
  • Cook time: 30 minut
  • Servings: 2
  • Difficulty: easy

Directions

Na początku przygotowujemy mięsko. Kroimy kurczaka na kawałki (drobne, większe, w zależności od gustu). Wydaje mi się, że większe paski bardziej efektownie prezentują się na talerzu. Delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. W między czasie kroimy cebulę i czosnek na drobne kawałki. Przygotowujemy także suszone pomidory, które kroimy na plasterki. Kiedy już wszystko mamy przygotowane, możemy nastawiać wodę na makaron tagliatelle. Pamiętajmy, że tagliatelle nie może się rozgotować. Idealne jest delikatnie twarde, al'dente.
Najpierw smażymy kurczaka, powoli dodajemy cebulę i czosnek. Cebula nie może się za bardzo zarumienić. Najlepsza jest prawie surowa, lekko podsmażona. Kiedy kurczak już jest gotowy, wlewamy śmietankę i doprawiamy sos (słodka papryka, tymianek, vegeta). Dodajemy 2 łyżki białego wina, a następnie kawałki suszonych pomidorów. Całość smażymy około 5 minut, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy listki rucoli lub bazylii. Jeśli sos jest za gęsty możemy dodać odrobinę wody. Tagliatelle powinno już być gotowe.
Jednym z najważniejszych dodatków jest ser ricotta. Specjalnie nie dodajemy go do środka, a przystrajamy nim potrawę. Układając na samej górzę ser. Możemy go ozdobić połówką pomidorka koktajlowego lub liścmi bazylii. Życzę smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Loading ...

Sorry :(

Can't connect ... Please try again later.

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusCheck Our Feed