Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka – to już czas!

Można już chyba powiedzieć, że nadeszła wiosna. Po ostatnim wpisie dotyczącym pieczeni rzymskiej na chłodne wiosenne wieczory, od dziś już chyba nikomu nie przychodzi do głowy, by wieczorami siedzieć w domu.Od kilku dni temperatura utrzymuje się na stałym, wiosennym poziomie, a na naszych ustach nareszcie zagościł uśmiech. Po tak długiej i bezsłonecznej zimie zachwycamy się każdym promykiem padającym na naszą twarz. Jeśli już oficjalnie przywitaliśmy wiosnę, (bo ta kalendarzowa była całkiem zimowa) to dania na naszym talerzu muszą też przybrać innnych kolorów. Na dobry i smaczny początek będzie na pewno wiosenna sałatka. Dobór składników według moich prywatnych upodobań, ale taka wiosenna sałatka może zawierać to, co sobie tylko wymarzycie.

Jak wiosenna sałatka może poprawić Wam nastrój?

Słoneczne popołudnie, stół na ogrodzie lub tarasie, a na nim pyszna wiosenna sałatka z najlepszych polskich warzyw i owoców. Do tego sok ze świeżo wyciśnietych pomarańczy. Dobra książka, w tle ulubiona muzyka i pełen relaks zapewniony. Zdrowe i pełne witami jedzenie jest dobre na wszystko. Wiosenna sałatka może być gotowa w zaledwie 30 minut, a doda Wam siły, energii i wartości odżywczych na cały dzień. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na bombę witaminową – wiosenna sałatka.

wiosenna salatka 150x150 Wiosenna sałatka

Ingredients

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 4 duże pomidory
  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 1/2 papryki czerwonej, 1/2 żółtej
  • 2 główki rzodkiewki
  • 1 ser feta
  • kilka liści świeżej zielonej sałaty
  • kiełki słonecznika
  • warzywo, którego nie wymieniłam, a uwielbiacie i chcecie, by było w składzie wiosennej sałatki :)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • Prep time: 30 min
  • Cook time: 10 min.
  • Servings: 4
  • Difficulty: easy

Directions

Kroimy wszystkie warzywa w kosteczkę ( tak wiem, cudowne okdrycie;) i wrzucamy do naczynia. Pokrojone składniki polewamy odrobiną oliwy. Najważniejsze, to odpowiednie usmażenie piersi z kurczaka. Smażymy na łyżce oliwy, a po chwili zalewamy odrobiną wody, żeby kurczak był miękki i soczysty. Kiedy mięso jest już gotowe, dodajemy do warzyw i polewamy oliwą i octem balsamicznym. Na koniec dodajemy kiełki słonecznika. Bułeczka z masłem czosnkowym będzie doskonale pasować do tego zestawienia. Wiosenna sałatka gotowa. Życzę udanej wiosny i smacznej sałatki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Loading ...

Sorry :(

Can't connect ... Please try again later.

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusCheck Our Feed